Articles

vulturul de Aur: caracteristici, comportament și habitat

această pasăre de pradă este una dintre cele mai cunoscute și distribuite pe planetă, deoarece locuiește aproape toate continentele. Vulturul de aur a este renumit pentru că este un simbol, așa cum este evident în utilizarea imaginii sale în steagurile țărilor, cum ar fi Mexicul. În acest articol vă vom oferi informații despre caracteristicile, comportamentul și habitatul unui animal cu adevărat uimitor.

caracteristicile vulturului auriu

ca și în cazul altor păsări de pradă, femelele vulturului auriu sunt mai mari decât masculii și pot măsura până la 2,3 metri anvergura aripilor (adică cu aripile întinse) și cântăresc aproximativ șapte kilograme.

la ambele sexe penajul este maro închis, cu marcaje aurii pe cap și gât și alb pe umeri și coadă. Picioarele au, de asemenea, pene, cu excepția altor vulturi, și de aceea este inclus în grupul de ‘carosabile’.

simbolismul vulturului de aur

din cele mai vechi timpuri, această pasăre a fost legată de curaj și forță, datorită vitezei sale în zbor și inaccesibilității cuiburilor sale. Atât în mitologiile grecești, cât și în cele romane, vulturul de aur a devenit simbolul lui Zeus și Jupiter, adică cei mai importanți zei.

a fost folosit și ca emblemă a Imperiului Roman și ca simbol religios și militar. Când o legiune a pornit, un soldat pe nume aquilifero a mărșăluit cu un banner care conținea un desen al păsării.

a fost folosit mai târziu în Bizanț, unde a fost descris ca un bicefal: un cap reprezenta Imperiul căzut, iar celălalt noul. Charlemagne a folosit Acest simbol, la fel ca Habsurgii din Evul Mediu și multe familii nobile pentru scuturile lor.

povestea vulturului ca simbol a urmat cu Napoleon în primul său imperiu francez, a fost prezent la independența Statelor Unite, a fost ales pe steagurile Mexicului și Albaniei, a fost ales pentru a-l reprezenta pe Apostolul Ioan și chiar stema Germaniei în opoziție cu vulturul imperial al nazismului.

habitatul vulturului auriu

gama acestei păsări acoperă America de Nord, Europa, Asia și Africa de Nord și are populații sedentare în Marea Britanie, Scoția, Norvegia, Italia, Japonia și Alpi. În Asia Centrală și Orientul Mijlociu vulturul de aur este folosit pentru vânătoare de șoimi și antilope.

astăzi putem găsi șase subspecii în funcție de locația lor:

  • Homeyeri (Peninsula Iberică și Africa de Nord)
  • Chrysaetos (Europa și Rusia)
  • Daphanea (Asia Centrală)
  • Japonica (Coreea și Japonia)
  • Kamtschatica (Siberia)
  • Canadensis (America de Nord)

comportamentul vulturului de aur

unul dintre punctele culminante ale acestei păsări este că se poate adapta oricărui ecosistem, deoarece dacă este necesar să fie hrănit cu morcov.

în acest fel a reușit să mențină o populație stabilă, spre deosebire de vulturul imperial (ruda sa cea mai apropiată), care depinde de vânătoarea de iepuri pentru supraviețuire. Vulturul de aur nu este o specie pe cale de dispariție, deși în Irlanda a fost declarată dispărută.

în ceea ce privește mâncarea, vânează din aer profitând de picioarele sale puternice cu gheare, de ciocul său agățat și de vederea sa puternică, care îi permite să-și localizeze prada la câțiva metri distanță. Prinde animale de diferite dimensiuni și forme, inclusiv iepuri, vulpi, șoareci, iepuri, șerpi, păsări terestre etc.

reproducerea vulturului auriu este, de asemenea, ceva demn de subliniat: formează aceeași pereche toată viața și își construiesc cuiburile în fiecare an, cu ramuri groase dedesubt și mai subțiri deasupra. În zonele aride pot cuibări între stânci abrupte și stânci.

de asemenea, în fiecare sezon adaugă noi etaje cuibului, iar cuibul poate măsura până la un metru și jumătate. Sezonul de împerechere are loc între ianuarie și martie, apoi femela depune până la două ouă, care sunt incubate timp de 45 de zile. Puii sunt acoperiți de un penaj alb și își fac primul zbor de aproape două luni.

în cazul în care ambele ouă eclozează, părinții vor acorda atenție prioritară celui mai puternic și mai sănătos pui. Celălalt va muri din lipsă de hrană sau chiar atunci când este expulzat din cuib, deoarece în acest mod crud se asigură că doar cei mai potriviți supraviețuiesc.