Articles

Steenarend: karakteristieken, gedrag en habitat

deze roofvogel is een van de bekendste en meest verspreid op de planeet, omdat hij bijna alle continenten bewoont. De steenarend a staat bekend als symbool, zoals blijkt uit het gebruik van zijn afbeelding in de vlaggen van landen, zoals Mexico. In dit artikel geven we u informatie over de kenmerken, het gedrag en de habitat van een echt geweldig dier.

kenmerken van de steenarend

net als bij andere roofvogels zijn de vrouwtjes van de steenarend groter dan mannetjes en kunnen ze tot 2,3 meter spanwijdte (d.w.z. met uitgespreide vleugels) meten en ongeveer zeven kilo wegen.

bij beide geslachten is het verenkleed donkerbruin, met gouden tekening op het hoofd en de nek, en wit op de schouders en staart. De poten hebben ook veren, behalve voor andere arenden, en daarom is hij opgenomen in de groep ‘rijbanen’.

symboliek van de steenarend

sinds de oudheid is deze vogel gerelateerd aan moed en kracht, vanwege zijn vluchtsnelheid en de ontoegankelijkheid van zijn nesten. In zowel Griekse als Romeinse mythologieën werd de steenarend het symbool van Zeus en Jupiter, dat wil zeggen de belangrijkste goden.

het werd ook gebruikt als embleem van het Romeinse Rijk, en als religieus en militair symbool. Toen een legioen vertrok, marcheerde een soldaat genaamd aquilifero met een vaandel met daarin een tekening van de vogel.

het werd later gebruikt in Byzantium, waar het werd afgebeeld als een bicefalic: het ene hoofd vertegenwoordigde het gevallen rijk en het andere het nieuwe. Karel de grote gebruikte dit symbool, net als de Habsburgers in de Middeleeuwen en vele adellijke families voor hun schilden.Het verhaal van de adelaar als symbool volgde met Napoleon in zijn eerste Franse Rijk, was aanwezig bij de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, werd gekozen voor de vlaggen van Mexico en Albanië, werd gekozen om de apostel Johannes te vertegenwoordigen, en zelfs het wapen van Duitsland in tegenstelling tot de keizerlijke adelaar van het nazisme.

Habitat van de steenarend

het verspreidingsgebied van deze vogel beslaat Noord-Amerika, Europa, Azië en Noord-Afrika en heeft sedentaire populaties in Groot-Brittannië, Schotland, Noorwegen, Italië, Japan en de Alpen. In Centraal-Azië en het Midden-Oosten wordt de steenarend gebruikt voor valkerij en antilope jacht.

vandaag kunnen we zes ondersoorten vinden volgens hun locatie:

  • Homeyeri (Iberisch Schiereiland en noord-Afrika)
  • Chrysaetos (Europa en Rusland)
  • Daphanea (centraal-Azië)
  • Japonica (Korea en Japan)
  • Kamtschatica (Siberië)
  • Canadensis (Noord-Amerika)

Het gedrag van de golden eagle

Een van de hoogtepunten van deze vogel is dat het zich kan aanpassen aan een ecosysteem, want als het nodig is om te worden gevoed met aas.

op deze manier is het in staat geweest een stabiele populatie te handhaven, in tegenstelling tot de keizerlijke adelaar (zijn naaste verwant), die afhankelijk is van de jacht op konijnen om te overleven. De steenarend is geen bedreigde soort, hoewel hij in Ierland uitgestorven werd verklaard.Wat zijn voedsel betreft, jaagt hij vanuit de lucht en profiteert hij van zijn sterke geklauwde poten, zijn gehaakte snavel en zijn krachtige uitzicht, waardoor hij zijn prooi enkele meters verderop kan lokaliseren. Het vangt dieren van verschillende grootte en vormen, waaronder konijnen, vossen, muizen, hazen, slangen, landvogels, enz.

de reproductie van de steenarend is ook iets om te benadrukken: ze vormen hun hele leven hetzelfde paar en bouwen elk jaar hun nesten, met dikke takken onder en dunner boven. In droge gebieden kunnen ze nestelen tussen steile rotsen en kliffen.

ook voegen ze elk seizoen nieuwe vloeren toe aan het nest, en het nest kan tot anderhalve meter meten. Het paarseizoen vindt plaats tussen januari en maart, dan legt het vrouwtje maximaal twee eieren, die gedurende 45 dagen worden uitgebroed. De kuikens zijn bedekt met een wit verenkleed en maken hun eerste vlucht bijna twee maanden oud.

indien beide eieren uitkomen, zullen de ouders voorrang geven aan het sterkste en gezondste kuiken. De ander zal sterven bij gebrek aan voedsel of zelfs wanneer verdreven uit het nest, want op deze wrede manier zorgen ze ervoor dat alleen de fitste overleven.