Articles

alleen spoken van kariboe bewegen door ons bos

aan het einde van de jaren 1800 richtte Cornelia Crosby haar geweer op, richtte zorgvuldig op een kariboe en haalde de trekker over. Met een machtige boom die echode in het bos, de laatste opgenomen kariboe schot in Maine ingestort op de bosbodem.Aan het einde van de 19e eeuw richtte Cornelia Crosby haar geweer op, richtte zorgvuldig op een kariboe en haalde de trekker over. Met een machtige boom die echode in het bos, de laatste opgenomen kariboe schot in Maine ingestort op de bosbodem.Crosby wist waarschijnlijk niet dat ze de laatste persoon zou zijn die legaal een Maine kariboe zou neerschieten. Misschien wist ze niet dat de kariboe steeds minder bevolkt werd … en dat ze uit ons gebied trok om zich aan te sluiten bij kuddes in Canada.

het was niet de jachtdruk die kariboe uit onze staat stuurde; andere factoren, groot en klein, werkten samen om de kudde naar het noorden te duwen.Dit gebied dat we nu Maine noemen had een grote populatie van boskariboes, Rangifer tarandus-caribou, voordat de eerste Europeanen arriveerden. Het landschap zag er toen anders uit.De kustgemeenschappen van wat nu Cape Cod is tot aan de Penobscot waren bijna boomloos. De eerste mensen ontgroeide uitgestrekte gebieden van bossen gedurende duizenden jaren om maïs, pompoen en tabak te verbouwen. Het witstaarthert was het belangrijkste grote zoogdier in het gebied. Dit was de zuidelijkste range voor de eland, die slechts zelden in de gekraakte gebieden kwam. We zullen binnenkort zien waarom dat zo is.De bevolking van Penobscot was afkomstig uit bossen en het landschap ten noorden van de rivier de Penobscot bestond dus uit oude bossen. Witstaartherten verhuisden zelden naar de bossen omdat het het kreupelhout ontbrak dat het nodig had voor voedsel; elanden en kariboe domineerden de bossen.

toen de Europeanen zich vestigden en land ruimden rond hun gemeenschappen, breidden de herten hun habitat uit naar meer noordelijke gebieden. De kariboe, een dier dat de menselijke habitat vermijdt, bewoog ook verder naar het noorden. Deze verandering in habitat duurde ongeveer 250 jaar om te bereiken. Laten we doorspoelen naar het einde van de 1800 ‘ s.Tegen de tijd dat ‘Fly Rod’ Crosby het IJzeren vizier van haar geweer op de middelgrote kariboe buck zette en de trekker overhaalde, leefde het grootste deel van de kariboe kudde tot aan Caribou, Maine. Restanten van een kudde die nog rond het gebied van de berg Katahdin bladerde, maar begin 1900 verdwenen ook zij. Sindsdien wordt de ondergang van de kariboe toegeschreven aan verschillende gebeurtenissen.

Ten eerste is de boskariboe dat: hij geeft de voorkeur aan de bossen van de noordelijke bossen. Zodra de bossen waren gekapt, trok kariboe naar het noorden voor een betere habitat.Meer menselijk contact maakte de noordelijke bossen van Maine ook ongewenst voor de kariboe. Hutten, het lawaai van houtkappers die bossen ontruimen, wegen voor het transport van de houtblokken en uiteindelijk de voertuigen met gasmotor waren te veel voor de eenzame kariboe. Ze drongen noordwaarts met beschaving nippen aan hun achterhand.

een andere reden voor de teloorgang van de kudde is dat kariboe gewoonlijk één kalf per jaar baart. Kariboe paren in oktober en de kalveren worden geboren in juni. Een koe zal zich voortplanten op 2½ jaar oud. Ondertussen, witstaart herten broeden op 1 jaar oud en zal vaak bevallen van een tweeling.

het feit dat witstaartherten hun grondgebied uitbreidden, door gebruik te maken van de bladeren die ontstonden nadat de bossen waren ingestort, had een grote impact op de kariboepopulatie. Herten dragen een parasiet die dodelijk is voor elanden en kariboe.Parelaphostrongylus tenuis (“Parelaphostrongylus tenuis”) is een kleine rondworm die zich in de hersenen van zowel de eland als de kariboe graaft en een pijnlijke dood veroorzaakt. De parasiet wordt overgebracht van herten naar kariboes en elanden door een tussenliggende gastheer, een slak of soms een slak.Parelaphostrongylus leeft bij herten als een volwassen rondworm. De wormen produceren eieren die dan uitkomen en larven vormen. De larven eindigen in de uitwerpselen van het hert. De larven binnendringen slakken en slakken door de zachte bodem van hun voet als ze over de hertenuitwerpselen passeren. De kariboe eet per ongeluk de slakken en slakken terwijl ze grazen en de parasieten binnenvallen het centrale zenuwstelsel en uiteindelijk de hersenen van de eland en de kariboe. Vreemd genoeg heeft de parasiet geen invloed op het hert.Biologen probeerden de kariboe terug te brengen naar Maine met een kostbare poging in de jaren 1940 en opnieuw in de jaren 1980. het project mislukte jammerlijk omdat de witstaartherten te wijdverbreid zijn in de oude kariboe habitat.Het is triest dat we deze prachtige wezens nooit in onze staat zullen zien, ook al horen ze hier terecht.Er is nog een kleine kudde boskariboe over in de VS. Het ligt in de Selkirk Mountains, ten noordoosten van Washington en noordelijk Idaho. Er zijn ongeveer 30 boskariboes over in de kudde.

de gecombineerde kariboe kudde die nu leeft in Newfoundland en Labrador, Canada, telt ongeveer 500.000. Er zijn andere kuddes, veel kleiner, gelegen in het noorden van Quebec. Beperkte jacht helpt om de kudde te beheren omdat natuurlijke roofdieren, zoals de wolf en de beer, te klein in aantal zijn om zeer effectief te zijn.Ondertussen nemen de kariboe populaties in Alberta, Canada af, maar er zijn nog steeds pogingen van verschillende groepen om de kudde te herstellen. Verlies van habitat en menselijke aantasting op traditionele voedselgronden lijken de grootste bedreiging voor de kudde te zijn. Kariboe jacht is niet langer toegestaan in Alberta.

de boskariboe wordt ook wel de grijze geest genoemd. De grijze vacht past goed bij de omgeving, waardoor het moeilijk te zien is. Het lijkt er nu op dat het woord geest een andere betekenis heeft gekregen. De grijze geesten zullen nooit meer in onze bossen worden gezien. De kaarten werden gestapeld tegen zijn overleving in onze staat maar ondertussen is Canada hoopvol dat de kariboe kuddes een plaats kunnen vinden in hun beschermde habitat.

RJ Mere is een geregistreerde Master Maine Guide en noted naturalist. Hij kan worden bereikt op 207-985-4420 of [email protected]