Articles

arany sas: jellemzők, viselkedés és élőhely

ez a ragadozó madár az egyik legismertebb és legelterjedtebb a bolygón, mivel szinte minden kontinensen él. Az arany sas a híres arról, hogy szimbólum, amint az nyilvánvaló a képének olyan országok zászlóiban való használatában, mint Mexikó. Ebben a cikkben tájékoztatást adunk egy igazán csodálatos állat jellemzőiről, viselkedéséről és élőhelyéről.

az arany sas jellemzői

mint más ragadozó madarak esetében, az arany sas nőstényei nagyobbak, mint a hímek, és akár 2,3 méteres szárnyfesztávolságot is képesek mérni (azaz szárnyakkal), és körülbelül hét kilót nyomnak.

mindkét nemnél a tollazat sötétbarna, a fején és a nyakán aranyszínű, a vállán és a farkán fehér. A lábak tollakkal is rendelkeznek, kivéve a többi sast, ezért tartozik az ‘úttestek’csoportjába.

az arany sas szimbolikája

az ősi idők óta ez a madár a bátorsághoz és az erőhöz kapcsolódik, a repülés sebessége és a fészkek megközelíthetetlensége miatt. Mind a görög, mind a római mitológiában az arany sas Zeusz és Jupiter, azaz a legfontosabb istenek szimbólumává vált.

a Római Birodalom emblémájaként, valamint vallási és katonai szimbólumként is használták. Amikor egy légió elindult, egy aquilifero nevű katona a madár rajzát tartalmazó zászlóval vonult.

később Bizánciban használták, ahol bicefalikusként ábrázolták: az egyik fej a bukott birodalmat, a másik az újat képviselte. Nagy Károly ezt a szimbólumot használta, csakúgy, mint a Habsurgok a középkorban és sok nemesi család a pajzsaikhoz.

a sas mint szimbólum története, amelyet Napóleon követett az első francia birodalmában, jelen volt az Egyesült Államok Függetlenségénél, Mexikó és Albánia zászlajára választották, János apostol képviseletére választották, sőt Németország címerét is a nácizmus birodalmi sasával szemben.

az arany sas élőhelye

ennek a madárnak az elterjedési területe Észak-Amerikát, Európát, Ázsiát és Észak-Afrikát fedi le, és Nagy-Britanniában, Skóciában, Norvégiában, Olaszországban, Japánban és az Alpokban ülő populációi vannak. Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten az aranysast solymászatra és antilopvadászatra használják.

ma hat alfajt találunk elhelyezkedésük szerint:

  • Homeyeri (Ibériai-félsziget és Észak-Afrika)
  • Chrysaetos (Európa és Oroszország)
  • Daphanea (Közép-Ázsia)
  • Japonica (Korea és Japán)
  • Kamtschatica (Szibéria)
  • Canadensis (Észak-Amerika)

az arany sas viselkedése

ennek a madárnak az egyik legfontosabb eleme, hogy képes alkalmazkodni bármilyen ökoszisztémához, mert ha szükség van a sárgarépa táplálására.

ily módon képes volt stabil populációt fenntartani, ellentétben a császári sas (legközelebbi rokona), amely a nyúl vadászatától függ a túlélés érdekében. Az arany sas nem veszélyeztetett faj, bár Írországban kihaltnak nyilvánították.

ami a táplálékát illeti, a levegőből vadászik, kihasználva erős karmos lábait, Kampós csőrét és erőteljes kilátását, amely lehetővé teszi, hogy zsákmányát több méterre is megtalálja. Különböző méretű és formájú állatokat fog, beleértve a nyulakat, rókákat, egereket, mezei nyulakat, kígyókat, szárazföldi madarakat stb.

az arany sas szaporodását is érdemes kiemelni: egész életükben ugyanazt a párot alkotják, és minden évben fészket építenek, alul vastag ágakkal, felül vékonyabbakkal. A száraz területeken fészkelhetnek meredek sziklák és sziklák között.

ezenkívül minden évszakban új padlót adnak a fészekhez, és a fészek akár másfél méter is lehet. A párzási időszak január – március között következik be, majd a nőstény két tojást rak fel, amelyeket 45 napig inkubálnak. A fiókákat fehér tollazat borítja, első repülésük majdnem két hónapos.

abban az esetben, ha mindkét tojás kikel, a szülők kiemelt figyelmet fordítanak a legerősebb és legegészségesebb csajra. A másik ételhiány miatt, vagy akár a fészekből való kiűzéskor is meghal, mert ilyen kegyetlen módon biztosítják, hogy csak a legalkalmasabbak éljenek túl.