Articles

vain karibujen aaveet liikkuvat metsissämme

1800-luvun lopussa Cornelia Crosby nosti kiväärinsä, tähtäsi tarkasti karibua ja veti liipaisimesta. Metsässä kaikui voimakas puomi, kun Mainessa Viimeksi kuvattu karibulaukaus luhistui metsänpohjalle.

1800-luvun lopulla Cornelia Crosby nosti kiväärinsä, tähtäsi varovasti karibua ja painoi liipaisinta. Metsässä kaikui voimakas puomi, kun Mainessa Viimeksi kuvattu karibulaukaus luhistui metsänpohjalle.

todennäköisesti Crosby ei tiennyt, että hän olisi viimeinen henkilö, joka laillisesti ampuisi Mainen karibun. Hän ei ehkä tiennyt karibujen tasaisesta populaation vähenemisestä ja sen pohjoisesta muuttamisesta pois alueeltamme laumojen mukana Kanadaan.

karibuja ei ajanut pois osavaltiostamme metsästyspaine, vaan muut tekijät, suuret ja pienet, ryhtyivät yhdessä työntämään laumaa kohti pohjoista.

tällä Mainen nykyisellä nimellä kutsumallamme alueella oli ennen ensimmäisten eurooppalaisten saapumista suuri metsäkaribupopulaatio, Rangifer tarandus-caribou. Maisema näytti silloin erilaiselta.

Rannikkoyhteisöt nykyisestä Cape Codista Penobscot-joelle asti olivat lähes puutonta. Ensimmäiset ihmiset raivasivat tuhansien vuosien aikana laajoja alueita metsistä viljelläkseen maissia, kurpitsaa ja tupakkaa. Valkohäntäpeura oli alueen tärkein suuri nisäkäs. Tämä oli eteläisin levinneisyysalue hirville, joita tuli vain harvoin raivatuille alueille. Näemme pian, miksi näin on.

Penobscot-kansa oli metsäistä syntyperää, joten Penobscot-joen pohjoispuolinen maisema koostui vanhoista metsistä. Valkohäntäkauris liikkui harvoin metsiin, koska sillä ei ollut ravinnoksi tarvitsemaansa aluskasvillisuutta; hirvet ja karibut hallitsivat metsiä.

eurooppalaisten asuttaessa ja raivattua maita yhdyskuntiensa ympäriltä peurat laajensivat elinympäristöään pohjoisemmille alueille. Myös Karibu, ihmisen elinalueita karttava eläin, muutti pohjoisemmaksi. Tämä elinympäristön muutos kesti noin 250 vuotta. Kelataan 1800-luvun loppuun.

siinä vaiheessa, kun ”Fly Rod” Crosby asetti kiväärinsä rautaiset tähtäimet keskikokoiseen Karibu-buckiin ja painoi liipaisinta, suurin osa karibulaumasta asui niinkin pohjoisessa kuin Mainen Cariboussa. Lauman jäänteet kiertelivät yhä Katahdin-vuoren alueella, mutta 1900-luvun alkuun mennessä nekin hävisivät. Sittemmin karibun poismenon katsotaan johtuvan useista tapahtumista.

ensinnäkin metsäkaribou on juuri sitä: se suosii pohjoisten metsien metsiä. Kun metsät oli raivattu, karibut vaelsivat pohjoiseen paremman elinympäristön toivossa.

ihmiskontaktien lisääntyminen teki Mainen pohjoisista metsistä epätoivottuja myös karibuille. Mökit, metsiä raivaavien metsureiden meteli, tiet tukkien kuljettamista varten ja lopulta kaasumoottoriautot olivat yksinäisille karibuille liikaa. He painoivat kohti pohjoista sivistynein ottein.

toinen syy lauman loppumiseen on se, että karibut synnyttävät yleensä yhden vasan vuodessa. Karibut parittelevat lokakuussa ja vasat syntyvät kesäkuuhun mennessä. Lehmä lisääntyy 2½-vuotiaana. Samaan aikaan valkohäntäpeurat lisääntyvät 1-vuotiaana ja synnyttävät usein kaksoset.

sillä, että valkohäntäkauris laajensi reviiriään hyödyntäen metsien kaatumisen jälkeen kasvanutta metsää, oli suuri vaikutus karibukantaan. Peurat kantavat loista, joka on tappava hirville ja karibuille.

Parelaphostrongylus tenuis on pieni suolinkainen, joka kaivautuu sekä hirven että karibun aivoihin ja aiheuttaa tuskallisen kuoleman. Loisen siirtää peuroista karibuihin ja hirviin väli-isäntä, etana tai joskus etana.

Parelaphostrongylus elää peuroilla täysikasvuisena suolinkaisena. Madot tuottavat munia, jotka sitten kuoriutuvat ja muodostavat toukkia. Toukat päätyvät peuran ulosteeseen. Toukat tunkeutuvat etanoihin ja etanoihin jalkapohjansa pehmeän pohjan kautta, kun ne kulkevat peurojen ulosteiden yli. Karibut syövät vahingossa etanoita ja etanoita laiduntaessaan ja loiset tunkeutuvat hirvien ja karibujen keskushermostoon ja lopulta aivoihin. Kumma kyllä, loinen ei vaikuta peuraan.

biologit yrittivät tuoda karibuja takaisin Maineeniin kalliilla yrityksellä 1940-luvulla ja uudelleen 1980-luvulla. hanke epäonnistui surkeasti, koska valkohäntäpeurat ovat liian yleisiä karibujen vanhalla elinalueella.

on surullista, että emme koskaan näe näitä upeita olentoja valtiossamme, vaikka ne oikeutetusti kuuluvatkin tänne.

Yhdysvalloissa on jäljellä yksi pieni metsäinen karibulauma, joka sijaitsee Selkirkin vuoristossa, Koillis-Washingtonissa ja Pohjois-Idahossa. Laumassa on jäljellä noin 30 metsäistä karibua.

Kanadan Newfoundlandissa ja Labradorissa nykyisin elävä karibulauma on noin 500 000 yksilöä. Pohjois-Quebecissä on muita, paljon pienempiä laumoja. Rajoitettu metsästys auttaa lauman koon hallinnassa, koska luontaiset pedot, kuten susi ja karhu, ovat lukumäärältään liian pieniä ollakseen kovin tehokkaita.

samaan aikaan karibukannat Kanadan Albertassa ovat vähenemässä, mutta useat ryhmät yrittävät jatkuvasti palauttaa lauman ennalleen. Elinalueiden häviäminen ja ihmisten tunkeutuminen perinteisille ruokintapaikoille näyttävät olevan suurin uhka laumalle. Karibun metsästys ei ole enää sallittua Albertassa.

metsäistä karibua kutsutaan myös Harmaakummitukseksi. Sen harmaa Turkki sulautuu hyvin ympäristöönsä, mikä vaikeuttaa sen näkemistä. Nyt näyttää siltä, että sana aave on saanut toisen merkityksen. Harmaita aaveita ei enää nähdä metsissämme. Kortit oli kasattu sen selviytymistä vastaan osavaltiossamme, mutta samaan aikaan Kanada on toiveikas, että karibulaumat voivat löytää paikan suojellusta elinympäristöstään.

RJ Mere on rekisteröity Mainen Mestariopas ja tunnettu luonnontieteilijä. Hänet voi tavoittaa numerosta 207-985-4420 tai [email protected]