Articles

Golden eagle: characteristics, behavior and habitat

tämä petolintu on yksi planeetan tunnetuimmista ja levinneimmistä, sillä se elää lähes kaikilla mantereilla. Maakotka a on kuuluisa symbolina, mikä näkyy sen kuvan käytössä esimerkiksi Meksikon Maiden lipuissa. Tässä artikkelissa annamme sinulle tietoa todella hämmästyttävän eläimen ominaisuuksista, käyttäytymisestä ja elinympäristöstä.

maakotkan ominaisuudet

kuten muillakin petolinnuilla, maakotkan naaraat ovat koiraita kookkaampia ja voivat mitata jopa 2,3 metriä siipien kärkiväliä (eli siivet levällään) ja painaa noin seitsemän kiloa.

molemmilla sukupuolilla höyhenpuku on tummanruskea, päässä ja niskassa on kultaiset merkit sekä hartioissa ja pyrstössä valkoiset. Jaloissa on myös höyheniä, lukuun ottamatta muita kotkia, minkä vuoksi se kuuluu ”karimattojen” ryhmään.

maakotkan symboliikka

muinaisista ajoista lähtien tämä lintu on liittynyt rohkeuteen ja voimaan lentonopeutensa ja pesiensä vaikeakulkuisuuden vuoksi. Sekä kreikkalaisessa että roomalaisessa mytologiassa kultaisesta Kotkasta tuli Zeuksen ja Juppiterin eli tärkeimpien jumalien symboli.

sitä käytettiin myös Rooman valtakunnan tunnuksena sekä uskonnollisena ja sotilaallisena symbolina. Kun legioona lähti matkaan, aquilifero-niminen sotilas marssi mukanaan banderolli, jossa oli piirros linnusta.

sitä käytettiin myöhemmin Bysantissa, jossa se kuvattiin kaksipäiseksi: toinen pää edusti kaatunutta valtakuntaa ja toinen uutta. Kaarle Suuri käytti tätä symbolia, kuten Habsurgit keskiajalla ja monet aatelissuvut kilpinään.

tarina Kotkasta symbolina seurasi Napoleonin mukana hänen ensimmäisessä Ranskan Keisarikunnassaan, oli läsnä Yhdysvaltain itsenäistyessä, valittiin Meksikon ja Albanian lippuihin, valittiin esittämään apostoli Johannesta ja jopa Saksan vaakuna vastakohtana keisarilliselle natsismin Kotkalle.

maakotkan elinalue

tämän linnun levinneisyysalue kattaa Pohjois-Amerikan, Euroopan, Aasian ja Pohjois-Afrikan, ja sen kanta on paikoittainen Isossa-Britanniassa, Skotlannissa, Norjassa, Italiassa, Japanissa ja Alpeilla. Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä maakotkaa käytetään haukkojen ja antilooppien metsästykseen.

nykyään tavataan kuusi alalajia niiden sijainnin mukaan:

  • Homeyeri (Iberian niemimaa ja Pohjois-Afrikka)
  • Chrysaetos (Eurooppa ja Venäjä)
  • Daphanea (Keski-Aasia)
  • Japonica (Korea ja Japani)
  • Kamtschatica (Siperia)
  • Canadensis (Pohjois-Amerikka)

maakotkan käyttäytyminen

yksi tämän linnun kohokohdista on se, että se voi sopeutua mihin tahansa ekosysteemiin, koska sitä on tarpeen ruokkia haaskalla.

näin se on pystynyt säilyttämään vakaan kannan, toisin kuin keisarikotka (sen lähin sukulainen), joka on riippuvainen jäniksen metsästyksestä selviytyäkseen. Maakotka ei ole uhanalainen laji, vaikka Irlannissa se julistettiin sukupuuttoon kuolleeksi.

ravinnokseen se saalistaa ilmasta käyttäen hyväkseen vahvoja kynsikkäitä jalkojaan, koukkumaista nokkaansa ja voimakasta näköalaansa, jonka avulla se voi paikantaa saaliinsa useiden metrien päähän. Se pyydystää erikokoisia ja-muotoisia eläimiä, kuten jäniksiä, kettuja, hiiriä, jäniksiä, käärmeitä, maalintuja jne.

maakotkan lisääntyminen on myös korostamisen arvoinen asia: ne muodostavat koko ikänsä saman parin ja rakentavat pesänsä joka vuosi, jonka alla on paksut oksat ja yläpuolella ohuemmat. Kuivilla alueilla ne voivat pesiä jyrkkien kallioiden ja jyrkänteiden välissä.

myös pesään lisätään joka kausi uusia kerroksia, ja pesän pituus voi olla jopa puolitoista metriä. Parittelukausi ajoittuu tammi-maaliskuulle, minkä jälkeen naaras munii jopa kaksi munaa, joita haudotaan 45 päivää. Poikaset ovat valkoisen höyhenpeitteen peitossa ja tekevät ensilentonsa lähes kahden kuukauden ikäisinä.

jos molemmat munat kuoriutuvat, vanhemmat kiinnittävät etusijan vahvimpaan ja terveimpään poikaseen. Toinen kuolee ravinnon puutteeseen tai jopa pesästä karkotettuna, koska tällä julmalla tavalla ne varmistavat, että vain vahvimmat selviävät hengissä.