Articles

Zlatý Orel: charakteristika, chování a stanoviště

tento dravý pták je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších na planetě, protože obývá téměř všechny kontinenty. Zlatý orel a je známý tím, že je symbolem, jak je patrné z použití jeho obrazu na vlajkách zemí, jako je Mexiko. V tomto článku vám poskytneme informace o vlastnostech, chování a stanovišti opravdu úžasného zvířete.

charakteristika orla zlatého

stejně jako u jiných dravých ptáků jsou samice orla zlatého větší než muži a mohou měřit až 2,3 metru rozpětí křídel (tj.

u obou pohlaví je peří tmavě hnědé, se zlatými znaky na hlavě a krku a bílé na ramenou a ocasu. Nohy mají také peří, s výjimkou jiných orlů,a proto je zařazen do skupiny „vozovek“.

symbolika Zlatého orla

od starověku je tento pták spojen s odvahou a silou díky své rychlosti v letu a nepřístupnosti jeho hnízd. V řecké i římské mytologii se zlatý orel stal symbolem Zeuse a Jupitera, tj.

byl také používán jako znak Římské říše a jako náboženský a vojenský symbol. Když se legie vydala, pochodoval voják jménem aquilifero s praporem obsahujícím kresbu ptáka.

to bylo později používáno v Byzanci, kde to bylo vylíčeno jako bicephalic: jedna hlava představovala padlou říši a druhá nová. Charlemagne použil tento symbol, stejně jako Habsurgové ve středověku a mnoho šlechtických rodin pro jejich štíty.

příběh orla jako symbolu následoval s Napoleonem v jeho první francouzské říši, byl přítomen na nezávislosti Spojených států, byl zvolen na vlajky Mexika a Albánie, byl vybrán, aby zastupoval apoštola Jana, a dokonce i erb Německa v opozici vůči císařské Orlici nacismu.

stanoviště orla zlatého

rozsah tohoto ptáka pokrývá severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku a má sedavé populace ve Velké Británii, Skotsku, Norsku, Itálii, Japonsku a Alpách. Ve střední Asii a na Středním východě se zlatý orel používá k lovu sokolnictví a antilop.

dnes můžeme najít šest poddruhů podle jejich umístění:

  • Homeyeri (Pyrenejský poloostrov a severní Afrika)
  • Chrysaetos (Evropa a Rusko)
  • Daphanea (střední Asie)
  • Japonica (Korea a Japonsko)
  • Kamtschatica (Siberia)
  • Canadensis (Severní Amerika)

chování Zlatého orla

jedním z vrcholů tohoto ptáka je to, že se může přizpůsobit jakémukoli ekosystému, protože pokud je třeba krmit mršinou.

tímto způsobem byl schopen udržet stabilní populaci, na rozdíl od císařského orla (jeho nejbližšího příbuzného), který závisí na lovu králíků pro přežití. Zlatý orel není ohroženým druhem, i když v Irsku byl prohlášen za vyhynulý.

pokud jde o jídlo, loví ze vzduchu s využitím svých silných drápů, zahnutého zobáku a silného pohledu, který mu umožňuje lokalizovat svou kořist několik metrů daleko. Zachycuje zvířata různých velikostí a tvarů, včetně králíků, lišek, myší, zajíců, hadů, suchozemských ptáků atd.

reprodukce Zlatého orla je také něco, co stojí za to zdůraznit: po celý život tvoří stejný pár a každý rok staví hnízda, s hustými větvemi dole a tenčími nad nimi. Ve vyprahlých oblastech mohou hnízdit mezi strmými skalami a útesy.

také každou sezónu přidávají do hnízda nové podlahy a hnízdo může měřit až jeden a půl metru. Období páření nastává mezi lednem a březnem, pak samice položí až dvě vejce, která jsou inkubována po dobu 45 dnů. Kuřata jsou pokryta bílým peřím a dělají svůj první let téměř dva měsíce starý.

v případě, že se obě vejce vylíhnou, rodiče věnují prioritní pozornost nejsilnějšímu a nejzdravějšímu kuřeti. Druhý zemře kvůli nedostatku jídla nebo dokonce při vyloučení z hnízda, protože tímto krutým způsobem zajišťují, že přežijí jen ti nejschopnější.