Articles

pouze duchové caribou pohybovat našimi lesy

na konci 1800 Cornelia Crosby zvedla pušku, vzal opatrný cíl na caribou a stiskl spoušť. S mohutným boomem, který se ozýval v lese, se poslední zaznamenaný výstřel Karibu v Maine zhroutil na lesní podlahu.

na konci 1800 Cornelia Crosby zvedla pušku, opatrně zamířila na Karibu a stiskla spoušť. S mohutným boomem, který se ozýval v lese, se poslední zaznamenaný výstřel Karibu v Maine zhroutil na lesní podlahu.

více než pravděpodobné, Crosby nevěděl, že bude poslední osobou, která legálně zastřelí Maine caribou. Možná nevěděla o trvalém úbytku populace Karibu a jeho severní migraci z naší oblasti, aby se připojila ke stádům v Kanadě.

nebyl to lovecký tlak, který poslal caribou z našeho státu; další faktory, velké i malé, se spojily, aby tlačily stádo na sever.

tato oblast, kterou nyní nazýváme Maine, měla před příchodem prvních Evropanů velkou populaci lesní Karibu, Rangifer tarandus-caribou. Krajina tehdy vypadala jinak.

pobřežní komunity od dnešního Cape Cod až po řeku Penobscot byly téměř bez stromů. První lidé vyčistili rozsáhlé oblasti lesů po tisíce let, aby hospodařili s kukuřicí, squash, a tabák. Jelen bílý byl hlavním velkým savcem v této oblasti. Jednalo se o nejjižnější rozsah losů, které se jen zřídka dostaly do vyčištěných oblastí. Brzy uvidíme, proč tomu tak je.

lidé Penobscotu byli lesní domorodci, a tak Krajina severně od řeky Penobscot sestávala ze starých lesů. Jelen Whitetail se zřídka stěhoval do lesů, protože mu chyběl podrost, který potřeboval k jídlu; lesy dominovaly losy a Karibu.

jak se Evropané usadili a vyčistili země kolem svých komunit, jelen rozšířil své stanoviště do severnějších oblastí. Caribou, zvíře, které se vyhýbá lidskému prostředí, se přesunul dále na sever, také. Tato změna stanoviště trvala asi 250 let. Pojďme rychle vpřed do konce roku 1800.

v době, kdy „Fly Rod“ Crosby nastavil železné mířidla své pušky na středně velké caribou buck a stiskl spoušť, většina stáda caribou žila až na sever jako Caribou, Maine. Zbytky stáda se stále procházely kolem oblasti hory Katahdin, ale brzy 1900 také zmizely. Od té doby je zánik Karibu připisován několika událostem.

Za prvé, lesní Karibu je právě to: upřednostňuje lesy severních lesů. Jakmile byly lesy vyčištěny, caribou migroval na sever pro lepší stanoviště.

větší lidský kontakt způsobil, že severní lesy Maine byly pro Karibu také nežádoucí. Kabiny, hluk dřevorubců, kteří čistí lesy, silnice pro přepravu kulatiny, a nakonec vozidla s plynovým motorem byla příliš pro osamělou Karibu. Tlačili se na sever s civilizací štípající se na jejich zadní čtvrti.

dalším důvodem zániku stáda je to, že caribou obvykle porodí jedno tele ročně. Caribou mate v říjnu a telata se rodí do června. Kráva se bude chovat ve věku 2½ let. Mezitím se jelen whitetail chová ve věku 1 roku a často porodí dvojčata.

skutečnost, že jelen bělohlavý rozšířil své území a využil procházení, které se objevilo po pádu lesů, mělo hluboký dopad na populaci Karibu. Jelen nese parazit, který je smrtící pro losy a Karibu.

Parelaphostrongylus tenuis je malý škrkavka, která se vrhá do mozku losa i Karibu a způsobuje bolestivou smrt. Parazit je přenášen z jelena na Karibu a losy prostředním hostitelem, slimákem nebo někdy hlemýžďem.

Parelaphostrongylus žije u jelenů jako zralý škrkavka. Červi produkují vejce, která se pak líhnou a tvoří larvy. Larvy končí ve stolici jelena. Larvy napadají hlemýždi a slimáky přes měkké dno nohy, když procházejí přes jelení výkaly. Caribou náhodně jíst šneky a slimáky, zatímco se pasou a paraziti napadají centrální nervový systém a nakonec mozek losa a Karibu. Je zvláštní, že parazit neovlivňuje jelena.

biologové se pokusili vrátit caribou do Maine nákladným pokusem v 1940 a znovu v 1980. Projekt nešťastně selhal, protože jelen whitetail je ve starém stanovišti caribou příliš všudypřítomný.

je smutné, že tyto nádherné tvory v našem státě nikdy neuvidíme, i když sem právem patří.

v USA zbývá jedno malé stádo lesních Karibů Nachází se v horách Selkirk, severovýchodním Washingtonu a severním Idahu. Ve stádu zbývá asi 30 lesních Karibů.

kombinované stádo Karibu, které nyní žije v Newfoundlandu a Labradoru v Kanadě, se pohybuje kolem 500 000. Existují další stáda, mnohem menší, nacházející se v severním Quebecu. Omezený lov pomáhá řídit velikost stáda, protože přirozené predátory, jako je vlk a medvěd, jsou příliš malé na to, aby byly velmi účinné.

mezitím populace Karibu v Albertě v Kanadě klesají, ale stále existují pokusy několika skupin Obnovit stádo. Ztráta stanoviště a lidské zásahy do tradičních krmných důvodů se zdají být hlavní hrozbou pro stádo. Lov Karibu již není v Albertě povolen.

lesní Karibu se také říká Šedý duch. Jeho šedá srst se dobře mísí s prostředím, takže je obtížné ji vidět. Nyní se zdá, že slovo duch získalo jiný význam. Šedí duchové už v našich lesích nikdy neuvidí. Karty byly naskládány proti jeho přežití v našem státě, ale mezitím Kanada doufá, že stáda Karibu najdou místo ve svém chráněném prostředí.

RJ Mere je registrovaný mistr Maine průvodce a známý přírodovědec. Může být dosažen na čísle 207-985-4420 nebo [email protected]